W dniu 9 kwietnia 2022 roku uczniowie z klas: 2d, 1d i 3d razem z p. Karolem Łukowiczem wybrali się na zajęcia laboratoryjne na Wydział Biologii UG. Tym razem poznawaliśmy fizjologię roślin. Spotkanie akademickie pt. „Roślinne menu – jak jedzą i piją rośliny” rozpoczęło się wykładem na temat przebiegu faz fotosyntezy oraz procesie transpiracji, czyli parowania wody z powierzchni rośliny. Następnie pracowaliśmy pod kierunkiem adiunktów Katedry Fizjologii Roślin w laboratorium, starając się znaleźć odpowiedzi na pytania: jakim przemianom ulega chlorofil w zależności od środowiska w jakim się znajduje; jakie barwniki kryją się w czerwonej kapuście; jak szybko pobiera wodę roślina.Prelegentom bardzo serdecznie dziękujemy, a uczniów klas biologiczno-chemicznych informujemy, że fizjologia roślin nie jest wcale taka trudna i nudna!



