W dniu 15.03. w Gdańsku odbył się etap okręgowy XXVII Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Życia organizowanej przez Polski Czerwony Krzyż. Zwyciężyła go uczennica II Liceum Ogólnokształcącego w Chojnicach Paulina Renk i to ona będzie reprezentować województwo pomorskie podczas finału konkursu. W lutym uczennica wraz ze swoją opiekunką Moniką Siegmiller – Kamińską z pomocą nauczyciela wf- u Karoliną Sokołowską – Hain zorganizowała akcję prozdrowotną: „Z miłości do aktywności i zdrowego stylu życia”. Paulina Renk przeprowadziła wśród uczniów ankietę dotyczącą zdrowia
i nawyków żywieniowych. Na podstawie wyników rozmów z uczniami, obserwacji i wyników przeprowadzonych badań ankietowych postanowiła zorganizować akcję prozdrowotną dotyczącą zdrowego trybu życia. W tym celu podjęła współpracę: z Powiatową Stacją Sanitarno – Epidemiologiczną w Chojnicach, skąd wypożyczyła model piramidy zdrowia i materiały edukacyjne dotyczącego zdrowego odżywiania, z dietetyczkami z „Natur House” ekspertami w reedukacji żywieniowej, które przeprowadziły warsztaty o zdrowym odżywianiu,
z dyrektorem niepublicznego przedszkola „Leśne Ludki” w Klawkowie, gdzie przeprowadziła bardzo ciekawe zajęcia o zdrowym odżywianiu dla przedszkolaków. Zorganizowanie akcji, prezentacja jej wyników, a także test wiedzy były elementami III etapu konkursu. Paulina Renk wygrała je w cuglach, zdobywając najwyższą punktację i pozostawiając konkurentów daleko w tyle. Dzięki temu weźmie teraz udział w finale Olimpiady, który odbędzie się w Łodzi
w dniach 23 -25 maja i reprezentować będzie całe województwo pomorskie. Walczyć będzie o indeks Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, na wydział nauk o zdrowiu.
8 lutego 2019r. w II LO w Chojnicach została przeprowadzona akcja prozdrowotna pt.
,,Z miłości do aktywności i zdrowego stylu życia”. W widocznym miejscu postawiono piramidę zdrowego żywienia, rozdawano zdrową przekąskę w postaci marchewek, uczennica rozdawała opracowane i przygotowane samodzielnie ulotki promujące zdrowy styl życia. Paulina
w ramach przeprowadzonej akcji przygotowała gazetkę tematyczną. Do przygotowania piramidy zdrowia zaangażowała uczennice ze swojej klasy, które m.in. rozdawały zdrowe przekąski i ,,Kodeks zdrowego żywienia” w klasach.
Działaniem mającym na celu szerzenie aktywności fizycznej wśród młodzieży były warsztaty z wykorzystaniem piłek FITBALL. Najpierw uczennice zostały zapoznane
z piramidą zdrowia, a następnie uczestniczyły w zajęciach. Paulina, aby zrealizować warsztaty podjęła współpracę z instruktorem fitnessu i jednocześnie n – lem wychowania fizycznego
w naszej szkole. Młodzież aktywnie zaangażowała się w ćwiczenia, a po ich zakończeniu każdy uczestnik otrzymał zdrową przekąskę w postaci marchewek. Uczniowie otrzymali również ulotki promujące aktywność fizyczną.
Kolejnym z działań promujących spożywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków było spotkanie z paniami dietetyk, które w ciekawy sposób przedstawiły zasady zdrowego odżywiania oraz zachęciły młodzież do szukania zdrowych alternatyw dla słodkich przekąsek i gazowanych napoi. Uczestnicy spotkania dostali drobny upominek w postaci czasopisma dotyczącego zdrowia, diet, formy i urody pt. „Peso Perfecto” oraz marchewki. Zdrowe nawyki żywieniowe należy przyswajać już od najmłodszych lat. W tym celu uczennica pod hasłem ,,Zdrowo jemy i rośniemy” w ciekawy sposób przeprowadziła zajęcia dla przedszkolaków.
Paulina wykonała gazetkę edukacyjną dla rodziców z własnoręcznie wykonaną obowiązującą piramidą zdrowia.
Starannie przygotowana akcja prozdrowotna spotkała się z ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród młodzieży, jak i dzieci w wieku przedszkolnym. Młodzież dzięki zajęciom z paniami dietetyk poznała zasady racjonalnego odżywiania oraz sposoby wyrabiania zdrowych nawyków żywieniowych. Warsztaty fitball nauczyły pracy w parach oraz pokazały rolę aktywności fizycznej w codziennym życiu. ,,Akcja marchewkowa”, dzięki swojej ciekawej formie zaangażowała nie tylko uczniów, ale również grono pedagogiczne. Przedszkolaki uczestnicząc w zajęciach ,,Zdrowo jemy i rośniemy” nauczyły się odróżniać zdrową żywność od niezdrowej oraz poznały wiele nowych nazw owoców i warzyw. Podczas zajęć miały okazję spożyć warzywa i owoce, których dotychczas nie lubiły bądź nie znały.